Verandermanagement

De key tot succes op social media

Succes op social media?

Verandermanagement legt de basis

Om succes te hebben met social media is meer nodig dan het plaatsen van Facebook posts. Verandermanagement binnen jouw bedrijf of organisatie zorgt ervoor dat social media geen gemaakt kunstje wordt, maar een breed gedragen, intrinsiek verweven en onmisbaar onderdeel van de organisatie.

Goede en slechte redenen

Beginnen met social media

Dus je wil met social media beginnen. Mag ik je vragen waarom precies? Omdat iedereen het doet? Komop, je weet zelf ook best dat dat niet de echte reden is. Ah, omdat je meer klanten wilt? Nee? Ok, nou, misschien omdat je meer van je product wil verkopen?

Ook niet? Hmm, laat me denken… omdat je op zoek bent naar goedkope manieren van marketing communicatie? Ik wist het.

Echter, ik heb slecht nieuws. Dat zijn allemaal de verkeerde redenen om met social media te beginnen. Ik zal je uitleggen waarom.

Succes op social media betekent verandermanagement doorvoeren

Verandermanagement

Social media hebben een hebben een drastische verandering in het communicatieparadigma teweeggebracht, waardoor zenden en verkopen niet meer werkt.

Verandermanagement

Producten worden geprijsd op Vergelijk.nl, beoordeeld op Kieskeurig.nl, veroordeeld op Radar.nl en verkocht op Marktplaats. Jantje uit Rijswijk heeft een betere online shop dan de adverteerder, minder kosten en een betere service, hij verkoopt via eBay. Pietje uit Apeldoorn geeft sneller en uitgebreider antwoord dan de klantenservice, hij zit op Tweakers. Nu.nl verliest de scoops aan Twitter en er zitten meer mensen op Facebook (+/- 9,6 mln) dan er in Zwitserland (+/- 7,3 mln) wonen. Met andere woorden; de macht ligt nu pas echt bij de consument.

Verandermanagement

Herhaal die laatste zin. Herhaal ‘m nogmaals.
En nogmaals. Pak nu een zwarte merkstift en schrijf ‘m op je voorhoofd. Neem ‘m op als alarmtune in je wekkerradio. “De macht ligt nu bij de consument.“

Nu snap je ook waarom alle redenen bovenaan deze pagina niet geldig zijn. Ze gaan over wat jij wilt.

SOCIAL MEDIA GAAT OVER WAT JE KLANTEN WILLEN.

Verandermanagement

Ik schreef hier een eBook over: ‘Ondernemer van de toekomst’

Social media omarmen is verandermanagement doorvoeren

Verandermanagement

Ik ben een tijdje social media manager geweest bij 1 van Neerlands grootste uitgeverijen. Zij zagen hun omzet door boekverkoop kelderen en zagen in dat online content de nieuwe boekwinkel was. Eén van de slagen die ze wilden maken was actief worden op social media. Het was onvermijdelijk dat ik op een gegeven moment meer met verandermanagement dan met social media bezig was.

 

Ik herinner me dat ik een keer werd uitgenodigd door een hoofdredacteur voor een workshop Twitter. Halverwege mijn keynote echter merkte ik dat mensen met de armen over elkaar bedrukt voor zich uit begonnen te kijken. Ik zette de slides stil en informeerde: “Is er iets aan de hand?” En toen kwam het hoge woord eruit: “Dus wij moeten hele dagen gaan zitten te Twitteren? Daar hebben we helemaal geen tijd voor!”

 

Wat bleek: er was inderdaad van hogerhand geen tijd toebedeeld om bezig te zijn op social media. De leiding vond dat het een tweede natuur moest zijn van redactieleden, de redactieleden vonden dat onzin en voelden zich iets tijdrovends opgelegd worden zonder daar de ruimte voor te krijgen.

Voor ik het wist was ik aan het mediaten tussen uitgever, hoofdredactie en redactie.

Van verkopen en zenden...naar conversatie, interactie en transparantie.

Als bedrijf hard roepen dat je de beste, snelste of goedkoopste bent is passé.

Moderne communicatie begint met echtheid, handelen vanuit je eigen identiteit. En daaruit waarde bieden en verbinding maken met de klant. Van Demo naar Emo, van Explain naar Excite van Show naar Wow.

Leuk gesproken, maar hoe werkt dat in de praktijk?

Laat je terug bellen voor het antwoord

Verandermanagement voor social media

Wat houdt het allemaal in?

1. Van zenden en verkopen naar conversatie en interactie

Als je op social media om je heen roept dat je de beste, snelste en goedkoopste bent, weten mensen heel snel de ‘block forever’ knop te vinden. Het gaat er bij social media om een dialoog met je klanten te starten.

2. Van campagnegericht naar Always-On

Enkel je snuit laten zien bij productlanceringen, acties of campagnes is not-done op social media. Always-On betekent een continue aanwezigheid op de kanalen waar je doelgroep zich ook bevindt.

3. Van sales-ads naar storytelling

Verhalen vertellen, daar lenen social media zich bij uitstek voor. Zie het als een magazine, met cliffhangers om mensen uit te laten zien naar de volgende post!

4. Van bedrijfsgeheim naar transparantie

Wat is de ziel van jouw bedrijf? Waar doe jij het voor? Wie ben jij eigenlijk als ondernemer, en belangrijker nog, wie is de mens achter de ondernemer? Hou het niet langer voor je; laat het zien met foto’s, filmpjes, verhalen en live-streams!

5. Externe, maar ook interne brand advocates

Echte mensen die een merk aanraden worden onmetelijk veel sneller geloofd dan het merk dat zichzelf aanraadt. Jouw medewerkers die positief over je spreken op hun eigen social media zijn vele malen geloofwaardiger dan welke brand message maar ook.

 

Klinkt goed. Kan ik je bellen?

verandermanagement-goudvis-springt-uit-kom

Verandermanagement, is dat duur?

En kost dat veel tijd?

Nee. Het is echt niet nodig om een hutje op de hei te huren en 25 sessies in een kring te gaan zitten om het te hebben over de invoering van social media binnen de organisatie. Verandermanagement bij mij is gewoon lekker aan de slag gaan met content, webcare en strategie. Mooie dingen maken en je organisatie stukje bij stukje social media-proof maken door mensen te enthousiasmeren en te informeren over de mogelijkheden.

Zullen we het gaan doen? Let’s go!

Let’s go indeed!