Stop met Marketing!

Stop met marketing!

 

 

Beetje raar natuurlijk: op een marketingplatform een blog schrijven met bovenstaande titel. Wees gerust: de uiteindelijke strekking is genuanceerder. Het gaat vooral over een andere invalshoek van ons prachtige vak. Wist je dat het woord ‘marketing’ een afkorting is van ‘marketgetting’? Het gaat in ons vak dus blijkbaar allemaal om de markt en daar een stukje van ‘getten’. Klinkt nogal agressief. Marketgiving klinkt al een stuk sympathieker. En waar is de klant in dit verhaal? Het is een cliché, maar stel die eens centraal. En dan echt. Dus verander return on investment in return on customer. Maak van product life cycle nu eens customer lifetime cycle. Unique selling proposition? Hoe klinkt unique buying reason? Hier nog een mooie: attention – interest – desire – action wordt listen – engage – action – pass it on (Jevnaker, 2010).

unique buying reason

‘Unique selling proposition’? Hoe klinkt unique buying reason?

unique buying reason

We houden onze klanten nog steeds voor dat ze een hele nieuwe coole wereld zullen betreden als ze Coca-Cola drinken. En dat ze onweerstaanbaar worden voor vrouwen als ze Axe onder hun oksels spuiten. Een wervingsfilmpje waarin het Australische leger geportretteerd wordt als leuk, avontuurlijk en opwindend laat maar de halve waarheid zien. Het risico op het verliezen van je benen aan een bermbom in Afghanistan wordt niet genoemd. Punt is, dat in dergelijke situaties de verkoper slechts voor een klein deel is geïnteresseerd in het belang van de koper. Het belangrijkste is het verkopen, liefst zo veel mogelijk, onafhankelijk van of en zo ja, hoeveel de koper van het product nodig heeft. Waarom doen we dat eigenlijk nog?

Waarom doen we dat eigenlijk nog?

We houden onze klanten nog steeds voor dat ze een hele nieuwe coole wereld zullen betreden als ze Coca-Cola drinken.

Een duurzaam model van zakendoen

Een duurzaam model van zakendoen zou niet zozeer gestoeld zijn op verkopen maar meer op ‘delen’. Interactieve persoonlijke uitwisseling, waarin wederzijds belang duidelijk wordt gedefinieerd, zal steeds meer het eenrichtingsproces van ‘verkoper -> product -> koper’ vervangen.

LEES VERDER OP MARKETINGFACTS

You may also like