
Do it yourself together
Onlangs eens een lijst gemaakt van alle Shared Services die er inmiddels te vinden zijn, denk aan Peerby, Snappcar, Thuisafgehaald, Uber etc. Best aardig wat! Vandaar dat ik onlangs in ruil voor koffie en bier (en een hoop fun) mijn hersens beschikbaar stelde voor de workshop ‘Shared Economy’. Jaja, ook stadsinrichting en gebiedsontwikkeling wordt tegenwoordig gecrowdsourced. Prachtig toch.
En wat een geweldige middag was het! De Hamvraag was hoe een bepaalde (verloederde) straat in Den Haag zodanig ingericht kon worden dat aldaar een sharing economy ontstaat, met als doel stadsbrede uitrol. Er waren toch zeker 30 mensen aanwezig die in clubjes van vier vol enthousiasme aan de slag gingen. Moet je voorstellen dat je als gemeente een projectteam samenstelt van 30 man die 3 uur lang tegen een uurloon van 30 euro hetzelfde doet. Kostjeknaken!
Nu ik het zeg: dit initiatief kwam niet eens vanuit de gemeente. Waarom zat deze tent niet vol met ambtenaren? Ik hoop dan wel dat ze minstens naar het Museon gaan voor de expositie (hoezo bottom-up samenleving).
En wat kwam daar dan uit? Heel bruikbaar spul. ‘Terug naar vroeger’, was een idee, compleet met postkoetsen, volksspelen en vrijmarkten. Een ander idee was om de wijk demografisch en qua gevestigde middenstand zo uitgebalanceerd in te richten dat er op die manier zelfvoorzienendheid ontstaat. Zodanig dat er (in theorie natuurlijk!) een hek omheen kan en met een eigen valuta kan worden betaald.
Dat vond een andere groep nogal eng en die hadden eigenlijk nog wel het beste plan: speel in op globalisatie door van de straat een Sharing Paradise te maken. Dat betekent in het kort: alle in de eerste zin genoemde platformen op een hoop gegooid. Een continue van bezetting veranderende straat, bevolkt door op doorreis zijnde Global Citizens die continue dingen met en voor elkaar doen, van elkaar lenen, elkaars huizen bewoont en van elkaars vervoersmiddelen gebruik maakt.
Ik was er even stil van en realiseerde me: yes, dat is hoe de wereld eruit gaat zien. Wie is het met me (on)eens?