Community Management

It's all about the people.

Community management is hot

Waarom eigenlijk?

Community management, wat moeten we nog zonder? ‘Zenden is passé’, ‘conversatie is king’ en ‘webcare is de nieuwe marketing’, zijn tegenwoordig veelgehoorde termen. De komst van social media en communities heeft het medialandschap nogal door elkaar geschud. De klant is de baas op social media, en dat verandert de wijze waarop merken communiceren, adverteren en informeren.

Ben je als merk schreeuwerig, spammerig of anderszins irritant? De ‘block forever’ knop zorgt ervoor dat de klant nooit meer iets van je zal horen.

Zaak is dus om jouw klanten online heel dicht bij je te houden, zodat je heel scherp aanvoelt wanneer een product, dienst of iets dat je communiceert aanslaat of niet. Een community is de manier om dit te doen!

Vraag aan

Community Management

Waarom?

 • Werkt kostenbesparend op gebieden als HR, klantenservice en marktonderzoek
 • Optimale aansluiting met doelgroep
 • Een actieve community zorgt voor sterkere klantenbinding
 • Creëert brand ambassadors
 • Werkt stimulerend en innoverend

Wat is een Community?

Wat meer uitleg, graag

Communities (vert.: ‘gemeenschappen‘) bestaan eigenlijk al heel lang. Want mensen vormen gemeenschappen, alzolang ze bestaan. De definitie van een community is ‘een gemeenschap van gelijkgestemde mensen‘.

Iets specifieker: ‘On- en offline platformen waar mensen met een of meerdere gemeenschappelijke belangen of interesses, op regelmatige basis samenkomen om te praten, ideeën en ervaringen te delen en samen te werken aan projecten‘.

Werkwijze

Community Management, hoe werkt dat?

Stap 1: Identificeren Communityleden

Wie worden de communityleden, en waar zijn ze actief? Bijna altijd is er al, in meer of mindere mate, sprake van een community rondom jouw merk. Waar zitten ze en wie zijn ze? Ik vind ze gegarandeerd voor je!

Stap 2: Identificeren superpromoters / influencers

Bij communityleden onderscheiden we grofweg drie archetypes: leiders, adviseurs en volgers. Spreek je de leiders aan, dan zullen die de boodschap amplificeren naar volgers. Zaak om die leiders, ook wel superpromoters of influencers genoemd, te identificeren en aan te spreken.

Stap 3: Kiezen platform

Een community kan zich op verschillende manieren manifesteren: op paid, earned, of owned media. Wordt het een forum? Of een Facebook pagina? Of toch een zelfgebouwde, interne community? Ik heb ervaring met alle 3.

Stap 4: Vaststellen doelen

Communities leiden tot hogere klanttevredenheid. Maar hoe meet je dat? Ik zit op meten, en weet alles over het tastbaar maken van resultaten.

Ik zit op meten

Stap 5: Content

 Hoe ga je ervoor zorgen dat juist die content gaat ontstaan in de community? Aan de hand van welke content kunnen deelnemers op relevante manier aan elkaar worden verbonden?

Ik zit ook op community content maken

Stap 6: Co-creatie

Co-creatie levert forse besparingen op het gebied van

 • R&D
 • Marketing
 • Webcare

Een lunch met jouw superpromoters kan al verhelderende inzichten brengen. En: het brengt je klant dichter bij jouw merk!

Stap 7: Panels, events, lunches

Wie zijn jouw communityleden nu écht? In informele sfeer krijg je vaak veel andere insights dan tijdens tijdens een toch redelijk officieel aanvoelend co-creatie traject. Wie is de mens achter de fan? En, niet te vergeten, wie is de mens achter het merk? Een event kan helpen de band nog steviger te maken.

Mag ik het voor je gaan organiseren?

Community management

door Manoah Klaasse

Waarom zou ik jouw community management gaan doen? Nou, hierom:

 • 5 jaar ervaring met communities
 • Samenwerkingen met highly skilled partners
 • Ik rij geen dure auto’s, loop niet in dure maatpakken, maak mijn koffie zelf en ben dus goed te betalen

Klinkt goed. Maak maar eens koffie voor mij dan

Pakketten