Bomb-science

5 tips om ISIS te overleven

Ik weet het, ik zou deze week een ‘Top-5 alternatieven voor verjaardagen’ posten. Die is in de maak, maar er kwam wat tussendoor. Namelijk dat afgelopen maandag Geert Wilders bij EenVandaag voor de derde keer tot politicus van het jaar is gekozen. Mooie aanleiding tot het geven van wat tips om ISIS te overleven. Stemmen op Geert helpt daar namelijk niet bij.

1. Stem niet op Geert en negeer ‘m.

Lijkt me duidelijk. Zo niet, zie punt 2 en vooral punt 5.

2. Vertrouw niet op de politiek

Politici zijn doorgaans slimme mensen, maar ergens zijn ze ook compleet achterlijk. Ze snappen bijvoorbeeld onderstaand model nog steeds niet.

Bomb-science

Wat politici wél heel goed snappen, is hoe ze herverkozen kunnen worden. Namelijk door de terreurdreiging te gebruiken om slim in te spelen op de angst en het onderbuikgevoel van de bevolking en ze sussen met “Ik neem het voor je op”. Politici met spierballentaal lijken daadkrachtig, maar brengen hun onderdanen de afgrond in.

Kolonisatie en rassenscheiding zijn in de Westerse wereld eigenlijk nooit weggeweest en hebben de gedaante aangenomen van rascisme, imperialisme en Neo-kolonialisme. En zolang je in een land woont wat zich daaraan schuldig maakt, ben je niet veilig voor de boze mannen met schietgeweren en bommen. Zie ook het volgende punt.

3. Haal je informatie bij bronnen die het wel snappen

De Telegraaf en Nu.nl zijn niet de meest betrouwbare bronnen als het op onderbouwde, kritische, onafhankelijke berichtgeving en intelligente opinievorming aankomt. Wat dan wel? Bijvoorbeeld:

Het is een beetje laveren tussen zin en onzin, blijf vooral zelf je gezond verstand gebruiken en je eigen research doen. Dan kom je dingen zoals dit tegen:

* Een Franse journalist die door ISIS werd gegijzeld, zegt dat het bombarderen van Syrie terrorisme juist in de hand werkt. Kijk maar.

* Terreur-expert Peter Knoope: “We denken nog altijd dat we moeten democratiseren, en dat onze seculiere vooruitgangsgedachten enige relevantie hebben in een wereld waarin het merendeel van de mensen antiwesters is.” Knoope wil de bodem onder het terrorisme inslaan; dat vindt hij belangrijker dan alleen maar het fenomeen te bestrijden.

4. Maak een Escape-plan

Er zijn mensen die beweren dat WW III op de loer ligt. Ikzelf heb geen idee of dat echt zo is. Ik weet wel, dat ook Nederlandse politici niet snappen dat ‘wie naar het zwaard grijpt, door het zwaard zal vergaan’ (Bijbel, Mattheüs 26:52).

Het is dus een kwestie van afwachten tot er een bom op de Dam afgaat, of in het Binnenhof. Of tot er in Paradiso een zelfde moordpartij als in het Parijse Bataclan plaatsvindt.

Ikzelf ga het moment niet afwachten tot mijn kindjes in een gepantserde bus naar school moeten. Dan ben ik pleitos! Maar, Henk Westbroek zong het al: “Waar kan ik heen?”  Nou, hierheen! Expatify weet het antwoord.

Expatify - Escaping world conflict

Mijn eerste reactie, toen mijn vriendin voorstelde een Marokkaans gastgezin te nemen voor onze aanstaande kleine? “Liever niet.” Totdat ik bij ze op bezoek ging en alles meer dan OK bleek te zijn. Ik schaamde mezelf. Wat erg, mensen uit een ver land naar Nederland halen voor het vuile werk en ze dan vervolgens geen kans geven. Wie is er hoofdschuldig aan het Marokkanen-probleem? Wij. Jij en ik. Zolang wij ons oordeel bij voorbaat klaarhebben en zaken afkeuren die anders gaan dan wij gewend zijn, zijn we in conflict met diegenen die wij veroordelen. Wat zou jij doen, als jouw overtuiging met de grond gelijk wordt gemaakt?

Ik vind het moeilijk om gevoelens van angst en haat te overstijgen en in plaats daarvan te kiezen voor begrip, acceptatie en tolerantie. Dat is gewoon hard werken! Maar het is ook bevrijdend. Ik heb me daarom voorgenomen om meer naar Matthew Silver te luisteren: “If you judge people, you will never be free.”

Doe je mee? Hoeven we misschien toch niet naar  Nieuw-Zeeland te emigreren.

Matthew Silver

Matthew Silver

You may also like