Schieten met een banaan

5 redenen om mij niet in te huren voor jouw social media

Reden 1: Je wil vandaag met social media beginnen en morgen al resultaat

Met social media is het zoals relaties in het ‘echte leven’: je maakt niet op een avond een nieuwe beste vriend. Hoewel, met de nodige drank.. Okee herstel: je verovert niet het hart van een vrouw binnen een dag.
Ik zie social media als het bezoeken van een café (we blijven even in alcoholische sferen). Je komt binnen, bestelt een biertje, maakt een praatje met de barman en observeert wat er gebeurt. Na een tijdje haak je misschien ergens aan bij een gesprek, voornamelijk om te luisteren. Na een paar bezoeken gaan mensen je herkennen, krijg je de kans om mee te praten en op den duur zelfs over jezelf te vertellen. Ook op social media gaat het erom een tijdje aanwezig te zijn en actief mee te doen met conversaties voordat je jezelf kunt gaan ‘verkopen’.

Snel resultaat? Er zijn genoeg bureas die je per 10.000 stuks likes, volgers en fans verkopen. Kans bestaat wel dat die volgers dan uit (ik noem maar wat) Wit-Rusland komen. Maar goed, je hebt wel iets om mee te pronken op aandeelhoudersvergaderingen en golf-uitjes.

Blog: ‘WAAROM CEO’S EEN HEKEL HEBBEN AAN SOCIAL MEDIA’

Hier ligt Wit-Rusland

Hier ligt Wit-Rusland

Reden 2: Je smijt graag met geld

Best fijn, smijten met geld. Lekker voor je ego, ook. Er zijn genoeg managers die zich eraan optrekken. Projecten onder de 5000 euro? Nemen ze niet serieus. Geld moet rollen, uitgeven die hap want anders gaan de budgetten van volgend jaar naar beneden. Ikzelf ben van Zeeuwse afkomst, dus ik geef geen ‘cent tevee’ uit. Ik pak vaak de fiets, zet m’n eigen pruttelkoffie, heb geen personeel, werk vanuit huis, ben zuinig op mijn spullen, heb een slimme boekhouder en ga verstandig met geld, investeringen en abonnementen om. Voor al die dingen hoef jij dus niet te betalen. Jammer hè! Staat een stuk minder stoer naar je collega’s toe.

Ken je het krantje ‘De Pers’ nog? Daarop stond: ‘gratis, maar niet goedkoop’. Ik ben geen Aldi of Dirk van den Broek, waar je verlepte witlof koopt, pakken melk zelf uit dozen moet zagen en waar caissières al bellendblazend en neuspeuterend achter de kassa zitten. Veeleer een Lidl of Primark, organisaties die gewoon verduveld slim inkopen, zichzelf verrassend positioneren en extreem effectief en slim met marketingcommunicatie omgaan. En daar dus op besparen, in plaats van op kwaliteit of service.

De Pers: Gratis maar niet goedkoop

De Pers: Gratis maar niet goedkoop

Reden 3: Je wil social media gebruiken om meer te verkopen

Tuurlijk, money makes the world go round. Ik heb nog nooit van Likes of Retweets een brood bij de bakker kunnen kopen. Uiteindelijk bestaat jouw bedrijf bij de gratie van inkomsten. De mijne ook, al ben ik aan het experimenteren met bartering, waardebepaling achteraf en meer van dat moois.

Willen verkopen op social media kun je vergelijken met het afstappen op een vrouw in het café (daar is ‘ie weer) en vragen of ze sex met je wil. Misschien ben jij er op uit, misschien is zij er zelfs op uit, maar er meteen over beginnen leidt tot niks. Het gaat erom met een leuk gesprek en omgang de sfeer tot een zodanig niveau brengen dat sex vanzelfsprekend wordt. Ja, dat vereist tijd. Op het moment dat je net zo van de reis geniet als van het einddoel, dan zul je succes hebben bij die vrouw en ook op social media. Zal ik je ermee helpen (met die social media)?

Blog: ‘Stop met marketing!’

kju-whispering

Ben jij een Buzzbaas of een Spamdwaas? Doe de test! (klik op het plaatje)

Reden 4: Je wil social media uitbesteden en er voor de rest niks mee te maken hebben

Slecht nieuws: succes op social media betekent met de billen bloot. En niet alleen de marketing afdeling. Social media gaan over transparantie, authenticiteit en dialoog. Die zaken kan ik voor je gaan neerzetten, maar ik kan het niet zonder jou. Ik kan jouw verhaal vertellen, maar je klanten gaan het pas geloven als het uit jouw mond komt.

Wat doe ik dan eigenlijk precies? Ik faciliteer. En zorg dat jouw boodschap zo effectief mogelijk aankomt bij je doelgroep. Tuurlijk maak ik die Facebook post en beantwoord die vraag op Twitter, maar wel in nauwe samenspraak met jou. Het verhaal van jouw bedrijf en de mensen die er werken, dát scoort op social media. Storytelling, heet dat. Ken je Coolblue? Die doen dat als geen ander.

Kijk je daar naar en zeg je: dat gaat mij of ons nooit lukken? Tuurlijk wel! Laat me je helpen.

Meer over verandermanagement

Reden 5: Je wil anoniem blijven en gelooft sterk in bedrijfsgeheim

Kennis is macht! En die wil je anderen dus zoveel mogelijk onthouden. Hoe meer je prijsgeeft over jouw bedrijf of product, hoe groter de kans dat iemand anders daarmee aan de haal gaat. Je bedrijf is gebouwd op een succesformule, die ga je anderen toch niet zomaar cadeau geven? Het schijnt dat foto’s van mensen het bijvoorbeeld heel goed doen op Instagram. Ga je dan als eenpitter je familie heel de dag fotograferen of iets dergelijks? In ieder geval niet jouzelf, want als er iemand niet fotogeniek is, ben jij het. Ze kunnen een foto van je naambordje krijgen, en that’s it.

 

Dit is hoe ik er verder over denk: het gaat niet om het verklappen van je bedrijfsgeheim. Het gaat erom dat jij als mens, als ondernemer, ziel en zaligheid stopt in jouw beauty van een bedrijf. Elke dag weer doe je de meest fantastische dingen waar mensen geen benul van hebben. Ben je daar trots op? Natuurlijk! Durf je dat te laten zien? Come on, laten we het gaan doen!

Contact

You may also like