4 alternatieven voor verjaardagen

Het slaafs vieren van verjaardagen staat symbool voor een ingeslapen leven, een doods bestaan, comfortzone-doorligplekken, met zevenmijlslaarzen aan op weg naar je graf. Een belediging aan het Leven zelf. ‘Hierzo, heb je als cadeautje de 10 euro terug die je mij vorig jaar hebt gegeven.’ Hoe kunnen we onszelf verlossen van deze loden last?
Waarom zijn verjaardagen ook al weer zo erg? Ik zette het eerder voor je op een rijtje. En er is goed nieuws! Want verjaardagen zijn he-le-maal niet nodig; we kunnen prima zonder! Hier 4 alternatieven.

1. Maak een openbare verlanglijst en deel ‘m met de wereld

Want krijgen is leuk! En geven nog leuker (Bijbel, Handelingen 20:35). Maar dan wel spullen die je echt nodig hebt. Want probleem is vaak, dat je..
  • dingen krijgt die je niet nodig hebt of
  • de verkeerde versie ervan krijgt.

 

Leuk, zo’n doos bonbons. Maar je houdt niet van chocola. Top, zo’n flesje parfum. Maar je had al 16 flesjes. Als mensen vantevoren van je voorkeuren op de hoogte zijn dan..
  • scheelt hun dat stress,
  • hoef jij geen dankbaarheid te faken en
  • krijg je de spullen waar je echt iets aan hebt.

 

Mogelijke tegenwerping: ‘Als je vantevoren al weet wat je krijgt, is het geen verrassing meer’. FOUT! Probeer het maar. Ik heb laatst een snijplank van een tientje gekregen. Blij als een kind! Het gaat namelijk voornamelijk om het gebaar, het papiertje eromheen, het uitpakken. Het feit dat iemand aan jou gedacht heeft. Bovendien: wat je krijgt wordt weer een verrassing als je een lekker lange verlanglijst maakt, zoals ik heb gedaan.
Check hier mijn verlanglijst, en ik ben op 32 septober jarig!

Ik had bijvoorbeeld deze hond gekregen. Maar die heb ik weer teruggegeven hoor.

2. Vraag je vrienden, familie en kennissen hetzelfde te doen

Tuurlijk! En vertel erbij dat alle cadeaus welkom zijn. Van lullig tot megalomaan, van een tube tandpasta tot een scooter. Natuurlijk kun je niet in je eentje een scooter voor iemand gaan kopen, maar met 16 man lukt het al een stuk beter. Een cadeau kopen kan prima in goed overleg met anderen, maar ook met de ontvanger zelf. Wil jij een Playstation? Als jij de andere helft betaalt, krijg jij van mij een Playstation. Nogmaals: het gebaar, het feit dat iemand iets voor je doet, is 50% van het cadeau.

3. Zin in een feestje? Bel NU al je vrienden wakker

“Wooha! I feel good. Zullen we eens lekker uit ons dak gaan?” – Ja prima! Ik heb volgende week woensdag nog een gaatje tussen 2 en 3. “Top, doen we!” Het is echt ongelofelijk hoe we spontane momenten doodmaken door ze in te blikken tot agenda-noteringen.
Zeg en trouwens, ‘pop-up’ is toch hip? Pop-up store, pop-up restaurant. Ik ben een groot voorstander van pop-up feestjes. Midden in de nacht of op dinsdag 12 januari, maakt niet uit. Smijt weg die agenda en word weer de baas in je leven!

4. Draai het eens om (omdat het kan)

Wat als we de hele boel nu eens omdraaien? Vrienden en familie regelen het feestje, de cake, de cola en het bier. De jarige komt op bezoek en neemt cadeautjes voor iedereen mee. Dure grap? Nou ja, niet als je bedenkt dat jijzelf in plaats van 1 keer per jaar, X keer per jaar ook cadeautjes krijgt (X = al je familieleden en vrienden opgeteld).
Grote voordeel: je voelt je in plaats van 1 keer per jaar, vele malen per jaar jarig!
Meer ideeën? Shoot in de comments!

You may also like